+31 644217701

Speurhonden

De inzetten van speurhonden worden steeds bekender en geliefder. Daarom wil ik graag wat meer vertellen over het werk van speurhonden. Een deel van de mensen weet nog niet wat speurhonden zijn, andere denken dat de speurhond de vermiste hond wel even vind. Maar hoe zit het nu echt?

Wij krijgen ook regelmatig de vraag kan elke hond een speurhond worden? Dat antwoord is Ja. Mag iedereen zijn hond een speurhond noemen helaas is ook daar het antwoord Ja op.

Maar het ligt toch net even wat lastiger als het gaat over de speurhonden die worden gebruikt op inzet (al mag dus in principe iedereen zijn/ haar hond voor gebruiken) Daarom wordt het steeds lastiger om te bepalen welke honden wel geschikt zijn bij vermissingen.

Om de hond daadwerkelijk op inzet te laten gaan is namelijk een verhaal apart. De hond heeft als eerste ervaring nodig, maar ook de speurgeleider. Want wij kunnen ook veel verpesten bij het zoeken naar een vermiste hond.

Als wij contact krijgen met het baasje van de vermiste hond gaan wij u eerst een aantal vragen stellen. Dit is nodig om te kijken of deze vermissing geschikt is voor mijn speurhond. Maar daarnaast gaan wij dan ook bepalen kunnen we wel gaan speuren, hoe zijn de omstandigheden, is de juiste informatie beschikbaar enz. Het is dus belangrijk om deze vragen zo goed mogelijk en naar waarheid te beantwoorden op deze manier kunnen wij u zo goed mogelijk helpen. En eventueel door verwijzen naar een andere collega. Door onze ervaring hebben we een ruim netwerk van speurhonden en hun geleiders.

Wat ook belangrijk is een speurhond is dus niet altijd heilig. De speurhond volgt het spoor van de vermiste hond en doordat wij dus achter de vermiste hond aanlopen kunnen wij de hond opjagen. Dus in sommige situaties kiezen wij ervoor om te wachten met een speurinzet voor de veiligheid van de vermiste hond.

Daarnaast kunnen onze honden niet 24/7 aan het werk zijn, zij hebben ook rust en hersteltijd nodig.

De speurhonden geven vaker het gebied aan waar u hond zit, dan dat zij de hond daadwerkelijk vinden dit komt omdat wij dus achter de hond aanlopen. En de vermiste hond een stuk sneller kan lopen dan de speurhond, daarnaast hebben wij al een achterstand op de vermiste hond. De meeste speurhonden geleiders vragen een reiskosten vergoeding. De meer ervaren speurgeleiders hebben daarnaast een netwerk met collega’s met wie zij kunnen overleggen of aan wie zij de vermissing kunnen over dragen als de speurgeleider van u keuze geen tijd heeft.

Let op dat u niet zomaar iemand laat komen speuren, vraag altijd naar de ervaring met de inzet op vermiste honden, of vraag aan uw zoekteam welke speurhonden u het beste kunt benaderen. Super lief als veel mensen u willen helpen, maar zorg dat dit altijd onder goede begeleiding gaat voor het welzijn van uw hond.